Svíčková podle Viki

Porce: 6 výnos(y)
Čas přípravy: 60 minut(y)
Čas vaření: 120 minut(y)
Celkový čas: 180 minut(y)
Přísady
  • 1 kg vepřové maso (není nutná přímo panenka, lze použít i jiné druhy masa nakrájené na menší plátky)
  • 1 qt celer
  • 8 qt mrkev větší
  • 2 qt petržel kořen
  • 2 qt cibule
  • 2 qt smetana na šlehání
  • koření
  • 4 qt bobkový list
  • 14 qt pepř celý
  • 10 qt nové koření
  • sůl
  • pepř mletý
  • 1 qt hovězí bujón
  • 1 qt zeleninový bujón
  • Na ozdobení a dochucení
  • brusinky
  • citron
Instrukce
  1. Kousky masa osolíme a opepříme.
  2. Vložíme do pečící mísy a prokládáme očištěnou zeleninou. Koření vložíme do sáčku nebo čajítka a dáme ho k masu. Do hrníčku s teplou vodou dáme rozpustit bujóny a maso s nimi zalijeme.
  3. Mísu zavřeme a dáme do trouby na 230°C asi na 1,5 hodiny (dokud není maso měkké).
  4. Maso po upečení vyndáme z misky, odebereme koření, zbytek z misky dáme do mixéru a najemno umixujeme. Na konci mixování přidáme šlehačky.
  5. Umixovanou omáčku dáme zpět do misky, vrátíme do ní maso a necháme ještě krátce projít varem.
  6. Podáváme s houskovým knedlíkem, brusinkami a citronem. Můžeme dozdobit kopečkem šlehačky.