Pečené brambory v troubě

Množství: 1 Porce Obtížnost:Snadné Čas přípravy: 15 Minut Čas vaření: 40 Minut Celkový čas: 55 Minut

Stačí pár triků a máte ty nejlepší pečené brambory. Koho by bavilo jíst pořád vařené potraviny. Občas přijde chuť na něco zajímavějšího.

Jsou pečené brambory zdravé?

Brambory je dobré konzumovat pokud možno v co „nejpřírodnější podobě“, zpracované šetrnou formou v páře nebo v malém množství vody. V takovém případě mají brambory nižší množství energie a maximální obsah vitamínů, minerálních látek a ostatních fytonutrientů. Pečené brambory mají vyšší energetickou hodnotu a také vyšší glykemický index, s tím by tedy měli počítat ti, kteří třeba chtěji shodit nějaké to kilo. Jejich strava by se měla zaměřovat hlavně na pokrmy s nízkým glykemickým indexem. Je tedy zkrátka dobré vědět, že není brambora jako brambora, a že záleží jak na odrůdě, tak na způsobu úpravy.
Máte-li přesto rádi chuť pečených brambor, tak je vždy tisíckrát lepší udělat si tyto domácí pečené brambory s domácím dresingem z bílého jogurtu, než si dát hranolky s tatarkou, kterým byla ve fastfoodu dopřána nezdravá přesluhující olejová lázeň.

Přísady

0/4 Suroviny
Upravit porce

Instrukce

0/5 Instrukce
  • Pokud máte brambory s použitelnou slupkou, tak je jen omyjte a nakrájejte buď na měsíčky nebo ten měsíček ještě prekrojte na půl, pokud jsou brambory větší.
  • V míse brambory pořádně promíchejte s olivovým olejem a kořením. Záleží na vaší chuti, mně nejvíce vyhovuje např. Kombinace drceného kmína, červené papriky a oregana. Výborné jsou také s kurkumou.
  • Ochucené brambory vyklopte na nepřilnavý plech. Mně se ale stejně připékaly, proto plech vyložím pečicím papírem a s výsledkem jsem maximálně spokojená.
  • Brambory přikryjte alobalem nebo poklopem (přiklopila jsem druhým plechem) a pečte nejdříve 25 minut na 200 stupňů, pak poklop sundejte, teplotu trochu snižte a pečte ještě 10 – 15 minut.
  • Bambory jsou hotové, když jsou měkké a na povrchu zlatavé. Vždy bude záležet na konkrétních bramborách, jaký bude výsledek, takže zkuste a uvidíte :-)

Poznámky

  • Správný typ brambor: ne moučné a s tlustou slupkou
  • Pečicí papír: brambory se nebudou zbytečně trhat a přichytávat
  • Poklop nebo alobal: brambory se nevysuší
  • Správné ochucení