Italská omáčka na přelití brambor
Kdysi jsem jedl nějaké jídlo se smetanovou omáčkou krásně navoněnou italskými bylinkami. Tak jsem zkusil improvizaci.
Porce:
4
výnos(y)
Čas přípravy:
2
minut(y)
Čas vaření:
15
minut(y)
Celkový čas:
17
minut(y)
Přísady
-
pt
mražená zelenina
-
2
tbsp
hladká mouka
-
mléko
-
italské bylinky
-
zeleninový bujón
-
2
tbsp
olivový olej
Instrukce
-
Na olivovém oleji krátce orestujeme zeleninu. Ke konci restování přidáme zeleninový bujon a podlijeme cca 0,1 l vody (podle druhu zeleniny).
-
Do hrníčku (asi 3 dcl) dáme hladkou mouku, trochu ji osolíme, a hrnek dolijeme mlékem, pečlivě rozmícháme.
-
Do zeleniny přilijeme obsah hrníčku a dobře rozmícháme. Po chvíli začne omáčka houstnout, měla by být trochu hustší než běžná omáčka. Podle potřeby můžeme doředit trochou mléka.
-
Stáhneme teplotu a přidáme podle chuti italské bylinky (sušené nebo čerstvé, podle chuti). Krátce povaříme.
-
Můžeme dávat jako přelivovou omáčku na brambory, hranolky nebo rýži, případně přes rybu nebo rybí filé, nebo dietní kuřecí plátek.