Italská omáčka na přelití brambor

Kdysi jsem jedl nějaké jídlo se smetanovou omáčkou krásně navoněnou italskými bylinkami. Tak jsem zkusil improvizaci.
Porce: 4 výnos(y)
Čas přípravy: 2 minut(y)
Čas vaření: 15 minut(y)
Celkový čas: 17 minut(y)
Přísady
  • pt mražená zelenina
  • 2 tbsp hladká mouka
  • mléko
  • italské bylinky
  • zeleninový bujón
  • 2 tbsp olivový olej
Instrukce
  1. Na olivovém oleji krátce orestujeme zeleninu. Ke konci restování přidáme zeleninový bujon a podlijeme cca 0,1 l vody (podle druhu zeleniny).
  2. Do hrníčku (asi 3 dcl) dáme hladkou mouku, trochu ji osolíme, a hrnek dolijeme mlékem, pečlivě rozmícháme.
  3. Do zeleniny přilijeme obsah hrníčku a dobře rozmícháme. Po chvíli začne omáčka houstnout, měla by být trochu hustší než běžná omáčka. Podle potřeby můžeme doředit trochou mléka.
  4. Stáhneme teplotu a přidáme podle chuti italské bylinky (sušené nebo čerstvé, podle chuti). Krátce povaříme.
  5. Můžeme dávat jako přelivovou omáčku na brambory, hranolky nebo rýži, případně přes rybu nebo rybí filé, nebo dietní kuřecí plátek.